香港論壇

標題: 中大61聯招課程 四分三降收生成績 [打印本頁]

作者: kwokyk    時間: 2020-10-10 11:46 AM
標題: 中大61聯招課程 四分三降收生成績
(星島日報報道)中文大學及理工大學今舉辦網上入學資訊日,並公布各科本學年聯招入學成績。本報翻查發現,中大約四分之三課程的收生...

https://std.stheadline.com/daily/article/2289243
作者: 雨中高蝦蟆    時間: 2020-10-10 11:50 AM

理大醫療相關課程除外,收生平均分升逾兩分

6 天前 上傳
下載附件 (405.26 KB)

作者: lovelyhappy    時間: 2020-10-10 12:01 PM

“雖然去年社會運動波及這兩所大學,但吳寶城認為今年收生成績下跌與此關係不大”

我就唔係咁睇,升大人數減少,加上社會環境及社會運動,多人選擇出國升學,外地生也不選擇來港,事實係有不少影響
作者: admiral2007    時間: 2020-10-10 12:01 PM

我仔原本都打算揀中大,以佢能力應該問題不大,但自去年運動後,佢已經想辦法希望出國讀書
作者: lcy1986    時間: 2020-10-10 12:03 PM

同意
不只大學 往外跑,不少中學轉校音樂椅已開始
作者: townace177    時間: 2020-10-10 12:03 PM

可能未計,因為今年理大有新嘅計分方法。
作者: mikinana    時間: 2020-10-10 12:06 PM
按舊制計HKU 36分都入到醫學院,理大物理治療平均39.6,呢個分有冇計 LEVEL 5 或以上加權?R曬頭
作者: 菜瘋華    時間: 2020-10-10 12:31 PM

未計,分數咪高過港大醫學院?

如果係咁,今年2大醫學院收生分數可以跌。

作者: cycy0222    時間: 2020-10-10 12:31 PM
照計會係,再等下大學公布詳細資料。
作者: 2010BigProblem    時間: 2020-10-10 12:40 PM

Sorry .打錯, 我意思係應該計咗额外分。 其實都唔差好遠,因為似乎呢幾年真係越嚟越多人揀理大三寶, 所以收分不斷上升。

作者: teresayan07    時間: 2020-10-10 12:40 PM
理大物理治療是科目有加權, e.g. phy , bio X 10
作者: 七個靚水果    時間: 2020-10-10 12:43 PM
近年學生湧曬去醫療科。
作者: fb6ed99b9a9f73    時間: 2020-10-10 12:43 PM
我暫時冇比較過,熱門科目有否下跌,抑或持平及上升?如果大部份持平,咁即係較冷門科目下跌較多!如果2020考生人數減少,按比例計算,學位數目不變,整體入學分數應該會下降!

咁就要再睇DSE放榜,考評局的數據,頭10000或15000的學生平均成績有否下跌,如果4C 1都下跌或者持平,咁就清楚晒!
作者: pingbaby    時間: 2020-10-10 12:44 PM
最重要一点,今年的DSE考试计分方法跟往年是否一致,如果大家都知道不是,苹果跟橙比较,合适吗?因为疫情影响考试计分方式,所以吳宝城才这样评论。

睇埋其他大学收生成绩出来了,才作讨论。愿意早出收生成绩,有透明度,反而被人批评,咁未公布的又如何?

一向科大排第一搞资讯日出成绩,然后是中大、理大,今天科大出咗未?如果出咗,是否一样跌,抑或升咗呢?如果未出的话,咁 listen to the unheard。
作者: AliceWw    時間: 2020-10-10 12:44 PM
係,加權再加權,5寶都係咁。
覺得理大冇出一個加權後總分,都幾難估得精準。
作者: llw238    時間: 2020-10-10 12:44 PM
見到HKU MBBS, 下四份三位係37.2(未加權),咁36分入都唔多。
作者: lacememory0    時間: 2020-10-10 12:47 PM
同意,就算今年也有唔少 Band 2 生入了 Band 1 中學
作者: hkdbpp19    時間: 2020-10-10 12:50 PM
我睇過HKU admission result, 2020 BDS 牙醫比2019降了2分(44分 》42分)。
作者: 十八歲的童鞋    時間: 2020-10-10 12:53 PM

我更正一下,我之前看的資料不是最updated BDS無跌到,都是44分。

作者: 陳雨馨    時間: 2020-10-10 02:20 PM

你將D preferred subjects按calculation mechanism放落Median同LQ,計出嚟嘅加權後總分都已值得參考的。

https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf

歡迎光臨 香港論壇 (https://hk.chat/) Powered by Discuz! X3.4