請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

分享日常偏方,歡迎提問,但不保證是否適用

lingling990816 發表於 2020-8-30 12:42:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 打印 上一主題 下一主題

麻煩之前問過我嘅jm過來呢度繼續研究,之前Post係另一位jm開,怕佢嬲嬲豬

Sorry
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23331227
回復

精彩評論19

正序瀏覽
Yipfany 發表於 2020-8-30 12:52:00 | 顯示全部樓層

請問面癱有沒有食療配方,謝謝。
回復

萌貓 發表於 2020-8-30 12:56:00 | 顯示全部樓層

唔好意思,我講少了。。。。她好似風疹,我用疆同佢沖涼和 浸腳,初初ok,但好快又出返哂

搞到我好頭痛,因夜晚佢會痕到冇覺好瞓
回復

條野太粗 發表於 2020-8-30 12:58:00 | 顯示全部樓層

小朋友之前食錯野出風癩,現在已經介食有關食物但仍然每日出風癩,每天要吃敏感藥,一停便又出,有什麼方法会好呢?謝謝。
回復

tlamyc 發表於 2020-8-30 12:59:00 | 顯示全部樓層

我係另一個post問過關於阿仔手掌有濕疹的,嚴重時水泡含膿添!佢之前睇過中醫,話係濕熱體質。又怕冷氣,手腳冰冷!又有少少鼻敏感,唉!想問有冇食療或偏方(emoji)(emoji)
回復

天長地久 發表於 2020-8-30 12:42:00 | 顯示全部樓層

面癱中醫認為係風邪,首要驅風,針灸會好得快D:
薄荷、艾葉、荊芥、前胡各15克浸30分鐘,大火煲滚,細火半個鐘,煲完倒面盆,用蒸汽薰臉,薰到水溫40-50度,用毛巾浸濕敷臉,直至凍晒,藥材可返煲作添加用
食療我暫時未有頭絮,等我諗諗,抱歉
回復

樹上扁扁的香腸 發表於 2020-8-30 13:00:00 | 顯示全部樓層

有冇養顏抗衰老飲食偏方?
回復

Babies_vicky 發表於 2020-8-30 12:52:00 | 顯示全部樓層

我想求耳鳴的偏方,大家有冇呢?
回復

behappy1997 發表於 2020-8-30 13:01:00 | 顯示全部樓層

中西合璧,去彩虹站搵翁志羽西醫,
中醫:
明顯血熱

我深深明白夜晚痕的痛楚,咁唔应該用薑,
要疏風散熱,涼血止癢,金銀花3克,薄荷葉3克焗水飲,每日最少早晚焗來飲,連服3日
唔好用沐浴露冲凉,用天然羊奶皂冲凉,當然,有條件嘅話煲中草藥浸浴就最好
回復

JohnFa 發表於 2020-8-30 13:06:00 | 顯示全部樓層

可以參考9樓

回復