請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

[英國]Eastborne College Year 12

luckyangel 發表於 2020-10-14 19:47:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 打印 上一主題 下一主題

有冇JM聽過?是傳统寄宿學校?香港學生多嗎?成績又如何?如Shrewsbury 或 Bromsgrove會怎選擇
回復

精彩評論19

正序瀏覽
美芯老闆 發表於 2020-10-14 20:08:00 | 顯示全部樓層

有聽過,但好似冇乜討論,league table亦都唔見資料。
回復

zucca1974 發表於 2020-10-14 21:07:00 | 顯示全部樓層

EC算係中size傳統寄宿型學校,650人,有差不多50%boarders(但包weekly)所以唔算高比例。應該得大約10%overseas boarders所以我估香港/中國人唔多。EC好似pastoral care都做得唔錯,non-selective所以都唔好預排名會好高(不過排名真係唔好睇得咁重啦)。好似數理科目比文科強少少。
其實Eastbourne係一個好舒服嘅海邊城市,都多local度假客,不過無Brighton咁大同咁旺。(我當年guardian就係住Eastbourne,個個half term 都要去住。不過去親都好大風同凍所以冇游過水)

計歷史就冇得同Shrewsbury或者Bromsgrove比喇。我個人着重宿生比例所以都會揀Shrewsbury或者Bromsgrove先。或者EC可以係一個backup choice。
回復

Etcetc 發表於 2020-10-14 21:22:00 | 顯示全部樓層

Thanks for your advice. Very clear and detailed.
回復

PeterWong2012 發表於 2020-10-14 21:07:00 | 顯示全部樓層

我見B agent 有提過依間學校,不過我想問什麼是non selective?
回復

Bulubuluu 發表於 2020-10-15 00:40:00 | 顯示全部樓層

即係收生時,成績唔係最仲要考慮。大家經常討論UKISET要幾多分先收嗰啲就係selective。Selective學校因為收生揀學術成績高嘅學生,咁多數最後「盤數」靚啲,排名高啲。之所以我話排名高嘅學校未必係高增值嘅學校。
回復

ababCc 發表於 2020-10-14 21:07:00 | 顯示全部樓層

咁請問睇什麼去收生?
回復

trythebests 發表於 2020-10-15 06:25:00 | 顯示全部樓層

Interview,學生興趣,student mix學校認為需要補充啲學生(可能係運動,可能係音樂,可能係國際生比例等等)。

只有香港人/中國人先事事以學術行先,大把英國學校可能揀個開朗活潑英文溝通能力好但成績次啲嘅,都唔揀內向靜態potential參與度低但成績好啲嘅學生。

所以有啲家長話ukiset幾多分都考唔到,但係低分啲嘅朋友又得,其實真係唔奇。對某啲學校嚟講成績根本只係學校其中一個考慮,比重亦未必最高。 咁我當然唔係話你「滿江紅」都會入到好學校啦,不過條條都係「火箭」又未必贏晒。
回復

masunko 發表於 2020-10-15 07:38:00 | 顯示全部樓層

Eastbourne College 2019 Results

https://www.eastbourne-college.co.uk/academic/exam-results/
回復

j2j2 發表於 2020-10-15 06:25:00 | 顯示全部樓層

請問那些係依類學校,而又值得揀選的學校?
回復