請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

菲姐來後 廚房超多曱甴

ikokam 發表於 2020-11-2 09:31:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 打印 上一主題 下一主題

依家住緊個到岩岩搬入一年,住之前有全屋煙過一次曱甴,煙完得3隻好細既曱甴,之後冇再見過曱甴

菲姐來左幾個月後,斷斷續續有曱甴係廚房出現,本來只係夜晚走出黎小貓兩隻,
我就叫佢注意返廚房清潔,每日見到曱甴第二朝都叫工人大清潔一次,什至手把手教左佢如何大清潔廚房一次,望住佢清潔所有物品同櫃 櫃面 爐頭所有野

直至尋晚,一入廚房見到3隻小強分佈廚房不同位置,因為走得太快 冇拍死。之後再入廚房 好恐怖 周圍都係金 目測有4隻以上,

之後叫C6拍死左3隻。
再隔一小時C6入廚房掉垃圾,今次再次見到 至少10隻曱甴,C6拍死多6-7隻 其中一隻仲係大強

嬲到我尋晚想即炒工人

有咩可能朝朝早係廚房清潔甘耐都仲有甘多曱甴,仲要愈來愈多

依家打算買煙霧彈 煙一次廚房,但因為我廚房之前已拆走左對門,請問大家可以用咩黎封死廚房門?令我盡快可以煙到廚房? 為此嬲同煩左一晚冇訓

希望大家有對付小強既辦法同 用咩可以暫時封死廚房門比我煙曱甴?諗緊好唔好用保鮮紙+膠紙封?

回復

精彩評論19

正序瀏覽
Bbq1212 發表於 2020-11-2 09:35:00 | 顯示全部樓層

要減少雜物,食物要用儲物罐儲樽裝好,垃圾桶要有蓋,垃圾要每天清走。用啲漂水抹廚房。再加上用一次煙霧彈炸下個廚房先。個水渠要倒啲稀釋漂水落去,或無用就封實佢。
唔好咁多紙盒或報紙。
回復

Milly18 發表於 2020-11-2 09:36:00 | 顯示全部樓層

用威x 曱甴屋,在廚廁暗角貼,大 約一星期,果d 曱甴應該會消失,佢地會死番去個巢 ,死咗佢同伴會食佢條屍又死埋,每三個月更換一次
回復

chibi_sauyee 發表於 2020-11-2 09:37:00 | 顯示全部樓層

淘枝厚生
回復

chelchel0305 發表於 2020-11-2 09:39:00 | 顯示全部樓層

我9月先貼左3個曱甴屋,之後尋日又再貼多兩個曱甴屋,依家有5個曱甴屋係廚房,都仲係有
回復

忌廉烏冬 發表於 2020-11-2 09:36:00 | 顯示全部樓層

我之前工人未走時,厨房成日有蟻,佢走左之後,就好少見到,一係工人清潔唔乾淨,或者佢食好多糖,糖引D昆蟲,我工人在職時,一個月食一大包糖(冲coffee或其他飲品)
回復

gon_nicky 發表於 2020-11-2 09:40:00 | 顯示全部樓層

曱甴繁殖好快, 一見到要立即整死佢。我住了5年, 廚房好少有曱甴, 只有幾次是由外面爬入來。
我的做法是:
1.廚房盡量唔好留有纸皮箱, 因曱甴會在紙皮產卵。
2. 定期用萬潔寧或去油清潔劑抹廚櫃內部陰暗位, 因曱甴好怕去油清潔劑氣味(牠們身體一掂去油清潔劑會好快反肚)。
3. 幾年前有隻曱甴走入衣櫃後面, 唔肯出來, 於是我用香草塞入衣櫃後面, 牠頂唔順陣味就出來。
以上是我一向的做法, 你可以參考吓。

回復

chujeimama 發表於 2020-11-2 09:55:00 | 顯示全部樓層

多謝分享

回復

mimiar 發表於 2020-11-2 10:11:00 | 顯示全部樓層

去街市買甲由藥
10元4包好有效

或買甲由藥叫一點絕
BK友經常介紹
回復

lovebb2 發表於 2020-11-2 09:55:00 | 顯示全部樓層

我廚房之前都淪陷~同二手市場 bk jm 買咗枝厚生, 唧在汽水蓋上, 全屋每個角落都放, 第日已見好多小強屍骸~一兩個禮拜直情絕跡
回復