請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

ICU床位不足   瑞士醫生要求60歲以上、高危族簽紙不搶救

大力大力 發表於 2020-11-25 08:22:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 打印 上一主題 下一主題

仲要係瑞士~

瑞士的新冠肺炎確診個案過去數天突急增,周一公布的數據顯示,自上周五起增加9,751宗新症,累計逾30萬宗。死亡個案増213宗,至3,788宗,有410宗新住院個案,增加醫療系統壓力。當地深切治療學會警告,深切治療部(ICU)床位近乎飽和。報道指有當地醫生要求容易死於新冠病毒併發症的高危族,包括60歲以上患有心藏病或糖尿病人士,簽紙同意拒絕搶救,以減輕ICU床位壓力。有長者組織批評,醫生此舉過火。

新聞來源連結:

https://www.am730.com.hk/news/share/244606

.

半小時前 上傳
下載附件 (155.8 KB)

回復

精彩評論13

正序瀏覽
凡間紫色的路人 發表於 2020-11-25 08:23:00 | 顯示全部樓層

回復

勝者為王 發表於 2020-11-25 08:25:00 | 顯示全部樓層

60歲。。。

好多國家都未夠退休年紀,以發達國家計,特別係老尾,60以上有心臟或糖尿問題,真係多不勝數
回復

Willow97760 發表於 2020-11-25 08:26:00 | 顯示全部樓層

以香港來講、60歲都不算老年人~

回復

rufvg 發表於 2020-11-25 08:25:00 | 顯示全部樓層

香港60歲仲好後生,好多仲返緊工,幫仔女供樓!反而大陸90歲100歲都救番好

回復

梁煥敏 發表於 2020-11-25 08:27:00 | 顯示全部樓層

60只係年輕嘅老人,亞洲好多國家國民60歲仲有工作,好多國家領導人都係60歲,憑咩要人拒絕急救

回復

kataly 發表於 2020-11-25 08:27:00 | 顯示全部樓層

外國

回復

YSY1973 發表於 2020-11-25 08:27:00 | 顯示全部樓層

媚外嘅人睇清楚未? 香港警察唔顯示警員編號係違反人權, 瑞士唔救60Y以上老人家, 係違反咩? 人權在哪?
回復

chanelrolex 發表於 2020-11-25 08:22:00 | 顯示全部樓層

未到絕望時,唔應該放棄搶救任何一條生命
回復

九章真人 發表於 2020-11-25 08:35:00 | 顯示全部樓層

大力大力 發表於 20-11-25 08:26

以香港來講、60歲都不算老年人~
如果佢人人平等,係國家政策,都要接受,佢現任總理今年剛60,係咪政要元首都要簽聲明唔救?

以傻浸嚟講,老尾同做法就可以慳番3日用5萬美金醫療費
回復