請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
返回列表 發新帖

想轉行做Admin⋯⋯

kl2618 發表於 2021-10-28 20:28:00 | 顯示全部樓層

Agree, 冇廁紙又講,冇乜冇乜, 濕濕碎碎,煩c。
回復

theresama 發表於 2021-10-28 20:36:00 | 顯示全部樓層

睇咩行業/工種
我公司d人勁跳槽,公司又高薪挖返佢哋返嚟
但overall我覺得大市未回復

回復

fb4f06b2e4dc86 發表於 2021-10-28 20:29:00 | 顯示全部樓層

我自己買野都唔愛格價,樣樣都要報n個價,問完唔買,啲人又唔老黎。所以我都唔鐘意做admin.
回復

limi29 發表於 2021-10-28 20:44:00 | 顯示全部樓層

我都係,前公司騎住一半做
最怕搬office

回復

Eloise_cho 發表於 2021-10-28 20:28:00 | 顯示全部樓層

我公司啱啱請咗,叫咗幾個嚟見工簡直不堪入目,最後所係請咗個普普通通咋,邊有你講咁荀呀

回復

mababie 發表於 2021-10-28 20:44:00 | 顯示全部樓層

我以前阿姐就係呢啲風格,真係報十萬個價,報完唔買

回復

sicomkk 發表於 2021-10-28 20:28:00 | 顯示全部樓層

借d易攪屎棍,話d客嚟公司開會,反映pantry零食選擇唔多wor,你信唔信丫!
星期五臨放工開茶會,當然個個拍吓羅友就閃人,做admin已經要做埋執房清垃圾(我成日話老闆都充滿童真,彷彿認為呢個世界有精靈,d嘢唔駛理㗎,小精靈會夜晚出嚟幫手做㗎!)已經執好晒去大pantry垃圾桶。星期一有人投訴話星期六返嚟做嘢好臭wor! 喂我工作唔負責倒垃圾㗎!咁臭你星期六唔倒!
回復

thvicny 發表於 2021-10-28 20:44:00 | 顯示全部樓層

點不堪入目法?

回復

fax.L 發表於 2021-10-28 20:34:00 | 顯示全部樓層

3位HR, 一位升級去做Mgr, 賠俾公司走,因為人工加好多, 就算無埋雙糧, 都值得。
另外一位,本身係HR Mgr, 人工加左, 新公司等佢2個半月, 因為佢話想休息吓先返工。
另外一位HR clerk, 諗住再進修,未last day已搵到part time 工。
一位 admin assistant, 跳槽後,升職加薪,人工升xx%
2位accountant, 一位人工over 公司個range, 最後都決定請佢, 仲每季有bonus
另外一位, 人工加左, 由5. 5日,跳到5日。
最後一位, 返回本行, 人工搵返高過之前, 每星期4. 5日工作, 一年35日年假
我見位位都跳得好好喎。
回復

peterjohns 發表於 2021-10-28 20:46:00 | 顯示全部樓層

回覆 vivibabyvivi 的帖子

希望搵到
回復