請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

有無人買左日本樓?

sandwich 發表於 2021-10-28 16:42:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 打印 上一主題 下一主題

可以分享下嗎?投資定係旅行自住?有咩地方要注意?謝謝!
回復

精彩評論9

正序瀏覽
Ivanyin 發表於 2021-10-28 17:04:00 | 顯示全部樓層

我無買日本樓~
旅行自住好似無咁嘅需要,因為唔會每次旅行同一著陸點,唔想被一間房子困著,想去多啲地方玩下!據知投資放租方面,不似香港租約滿可以加租追返通賬,日本續租不可以加租,即係租客租10年都係10前的租金,雖然樓價平但租金不多,而且不保障業主,又要委託日本懂日語和廣東話的中介幫忙打點和收租,加上疾情不如留多個錢傍身

回復

巴士靚屋 發表於 2021-10-28 16:42:00 | 顯示全部樓層

我朋友有出租經日本公司中介(買也是經中介),收入之後比曬D費用無$落袋,她仲要說在香港開設一間公司來hold 這個海外物業。每年要做audit (她就是這樣說)。買日本樓是否要這様的?
回復

meko~ 發表於 2021-10-28 17:21:00 | 顯示全部樓層

唔知有幾多固定支出?不過我知層樓唔住就會好多問題
回復

d_yeong 發表於 2021-10-28 17:24:00 | 顯示全部樓層

我無投資日本樓, 不過識人買左心齋橋樓放租, 空多過有人租, 要賣又賣吾出, 每月只有支出!
回復

dpwlau 發表於 2021-10-28 17:26:00 | 顯示全部樓層

買咗幾多錢?
回復

mimibooo 發表於 2021-10-28 19:22:00 | 顯示全部樓層

之前了解過少少!計來計去喺香港買個車位投資仲實際
回復

殺龍巴斯 發表於 2021-10-28 17:26:00 | 顯示全部樓層

咁我又吾方便問, 佢當年同另一朋友夾嘅! 聽好呻我又吾想好似挖瘡疤咁! 好細flat, 應用30零萬每人! 佢提過我吾太上心只知心齋橋附近!

回復

sallybaby123 發表於 2021-10-28 20:37:00 | 顯示全部樓層

當然係啦,隔山買牛都唔知嗰邊啲樓係點嘅,聽啲Agent吹到天花亂墜咁,事實可能根本就係相反,你喺香港買個車位,大型屋村,或者將軍澳馬鞍山嗰啲半新樓買個車位,容易管理好多
回復

肥蜜蜂 發表於 2021-10-28 20:50:00 | 顯示全部樓層

我梗係知啦,你覆樓主好d
回復