請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

鄭中基不滿被要求改(無賴)歌詞 拒上TBB由嗰時開始我就唔妥

mickeyeva 發表於 2021-11-13 19:14:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 打印 上一主題 下一主題

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]但由嗰時開始之後我就唔妥TVB到而家, 咁咪唔好去囉, 或TBB由嗰時開始, 跟本都無邀請過佢上TBB!

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/700441/%E9%84%AD%E4%B8%AD%E5%9F%BA%E4%B8%8D%E6%BB%BF%E8%A2%AB%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%94%B9-%E7%84%A1%E8%B3%B4-%E6%AD%8C%E8%A9%9E-%E6%8B%92%E4%B8%8Atvb-%E7%94%B1%E5%97%B0%E6%99%82%E9%96%8B%E5%A7%8B%E6%88%91%E5%B0%B1%E5%94%94%E5%A6%A5

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]鄭中基(Ronald)當年憑一首《無賴》唱到街知巷聞,不但勇奪多個樂壇獎項,更擊敗陳奕迅的《夕陽無限好》奪得《2005年十大勁歌金曲頒獎典禮》金曲金獎!不過近日Ronald拍片回顧過往的經典MV時,就大爆當年被TVB要求改《無賴》的歌詞,令他耿耿於懷,甚至拒絕再亮相TVB!

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]Ronald在片中講到TVB節目《勁歌金曲》當時規定要求有自己版本的MV:「多數我唔記得嗰啲都係以前《勁歌》拍㗎,TVB要自己Version嘅MV,所以好多時我哋就統一咗佢,無謂拍三四次。」但他就大爆原來《無賴》被要求改歌詞:「《無賴》有句歌詞TVB一定要我改咗先可以參加《勁歌金曲》,就係『曾話過要戒煙,但講了就算』,佢唔知點解唔畀我講戒煙,我就特登要入過錄音室錄過另外一句歌詞『要儲錢但講了就算』。」

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]對於自己的作品被要求改歌詞,只是為了上TVB節目,Ronald相隔十幾年後再提起此事仍大感不忿:「總之呢個喺我嗰陣時開始嬲TVB,而我嬲TVB之餘,我嬲返自己公司,點樣可以一個Artist嘅歌,為咗一個電視台你走去改兩隻歌詞,淨係for佢?但嗰陣時就算啦,就錄咗佢因為公司問題啦,就要做嗰件事,但由嗰時開始之後我就唔妥TVB到而家,到而家咁多年嚟你哋未見過我喺TVB出現過!等如你話Michael Jackson嚟,我唔鍾意你隻歌叫《Billie Jean》喎,你淨係可以唱《攞嚟賤》,咁人哋會唔會睬你呀?係咪先?」

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]雖然Ronald愈講愈嬲,但其實當年TVB版MV的部分歌詞作改動後,點擊率都好高,而亦有網民表示當時因電視台受規管,所以不能出現「煙」及「酒」的字眼。Ronald在2000年因在飛機上醉酒鬧事而令他的事業走下坡,他更多次因情緒暴躁事件而形象插水,後來他轉型成為喜劇演員,事業逐漸有起色,直至2005年憑一首《無賴》翻身,翌年再與梁漢文、方力申一起主持TVB綜藝節目《美女廚房》,收視高企,風頭一時無兩!而近年雖然Ronald未有再亮相TVB,但就有上ViuTV《Chill Club》宣傳新歌,亦有拍攝ViuTV劇集《暖男爸爸》,依然大受歡迎!

回復

精彩評論19

正序瀏覽
yukyee2528 發表於 2021-11-13 19:16:00 | 顯示全部樓層

好耐無見過佢出鏡, 點解而家個樣咁嘅

好蒼老咁
回復

爺萬人敬仰 發表於 2021-11-13 19:23:00 | 顯示全部樓層

改一句歌詞咋喎!又唔係叫佢切手指,咁都話要嬲左大台,佢好少器囉!

唔好同我講佢什麼原則,出嚟社會工作,有時要識做人先可以生存,佢以為自己係大帝。

回復

Hello小姐姐 發表於 2021-11-13 19:23:00 | 顯示全部樓層

咁委屈就唔好上喇

唔知以為自己好受歡迎!
回復

bb豬媽媽 發表於 2021-11-13 19:24:00 | 顯示全部樓層

以為自己係大帝?
回復

manglhic 發表於 2021-11-13 19:25:00 | 顯示全部樓層

哈!我成日以為呢首歌係陳小春唱嘅

回復

江南懷舊的金童 發表於 2021-11-13 19:28:00 | 顯示全部樓層

我都相信係後者

回復

波子媽 發表於 2021-11-13 19:32:00 | 顯示全部樓層

無賴之後至做美女廚房?咁即係佢講大話啦!為咗無賴嬲tvb而唔上tvb, 但又主持咗好多集美女廚房
回復

黃家大少奶 發表於 2021-11-13 19:37:00 | 顯示全部樓層

曾話過要戒煙,但講了就算
Tvb有什麼考慮?
回復

肥杰 發表於 2021-11-13 19:51:00 | 顯示全部樓層

仲攞Michael Jackson同佢俾,佢以為自己世界級?
回復