請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

超過十年穿耳經驗,你問我答2.0

emilybaby831 發表於 2019-10-22 17:36:00 | 顯示全部樓層

想問下,穿左耳珠後一直都無問題,但7-10年後無啦啦耳洞發炎 仲有少少腫

至少一年冇帶過任何耳環,係咪正常??隔左甘耐先發炎

回復

簡仔 發表於 2019-10-22 16:57:00 | 顯示全部樓層

覆埋另一個朋友仔Petitsomeone
咁你係3個月入面帶醫療鋼有冇出現咁既問題呀。
定係換左耳針先出現依個問題,耳針係咩材料?
摸到耳入面有粒野,用紙巾輕輕推有無任何分泌物?
另分享一個Case呀,有個客人隻耳仔發炎生左粒野佢就去睇醫生啦,點知醫生話要(emoji)開放濃,最後醫生發現佢入面收埋左支膠耳針,要攞返出黎。
所以如果長期有咁既問題,我建議都係去睇下醫生

希望幫到你啦

19-10-22 17:52 上傳
下載附件 (165.69 KB)

回復

香港特朗普 發表於 2019-10-22 14:54:00 | 顯示全部樓層

覆埋另一位朋友仔TiMe ToBeD既問題先
大部位耳環都可以改做鋼針既,但要視乎耳環後面有冇位置落針啦

19-10-22 18:21 上傳
下載附件 (341.71 KB)

回復

saikit2019 發表於 2019-10-22 16:58:00 | 顯示全部樓層

回覆 tester5 的帖子

穿唔係難,難係難在你自己夠唔夠膽一下啪落去
回復

沙漠灰理想 發表於 2019-10-22 16:31:00 | 顯示全部樓層

我囡穿完2個月了,都發炎,後面腫咗一粒波咁,可以教我點做嗎?好不好抆開耳環?謝謝
回復

sumyau1012 發表於 2019-10-22 17:29:00 | 顯示全部樓層

回覆 Moppyhaha 的帖子

各有各好啦。因為有D位置係需要用手穿既。但如果普通穿耳仔/耳骨我都會建議用槍既,因為用槍比較穩定同位置比較準確
回復

jjjsassoon 發表於 2019-10-22 17:52:00 | 顯示全部樓層

回覆 芯如 的帖子

可以影張相睇下有幾厚嗎?唔成功既意思係完全穿唔過呀,
定係穿完後迫住唔舒服,之後拆左呀?
回復

myhappykid 發表於 2019-10-22 18:21:00 | 顯示全部樓層

請問我已穿耳超過10年,但到而家都係,一帶完耳環個耳窿都會發炎,痕同埋有白色野痴住,幾日就會自己好返,我已經將耳環消毒左先,都係咁,防敏既都係咁,可以點算? 謝謝!
回復

G115 發表於 2019-10-22 18:26:00 | 顯示全部樓層

回覆 marcus_hclee 的帖子

你知道你戴開既鑽石耳環係咩材料嗎?如果係醫療鋼既話,我都會建議你帶返先既.朱義盛大部份都係用合金材料造成既,咁你好大可能係對合金既耳環有敏感.
如果有咁情況,你可以去有信譽嘅鋪頭買支滴耳仔消炎水,街邊十幾蚊支既就唔好啦。
亦唔好將消毒藥水當消炎水用啊!
因為你正發炎,消毒藥水係幫唔到你架.
希望幫到你啦.
回復

lovegeneration 發表於 2019-10-22 18:26:00 | 顯示全部樓層

回復